HJEM
DSB Gods' DanLink
Filmanmeldelser
Havet og Omegn
Interview & artikler
Runabåden "Snarken"
COP15 & the Movies"

JERNBANER
EMD/GM Maskiner
Sporvogne & Busser
Tog i remisen
Gæstebilleder
Lokschuppen
Rayton's Trains
Udenlandske tog
74 | 80 | 81 | 87

DSB CLASSIC
DSB Gods' DanLink
GM Togmaskiner
Lyntog Litra MA
DSB Driftsmateriel
S-tog & Bybane
Jernbanefærger

EN SLAGS NYHEDER
• 2020 | 2019 | 2018
2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 |
• Arkiv: 1990-2012
• Arkiv:
1900-1989

BIBLIOTEK
refleksivledelse.dk
biografmuseet.dk
in70mm.com
youtube.com
 
 
 

Extracts and longer parts of hauerslev.com may only be reprinted with the written permission from the editor.
Copyright © 1800 - 2070. All rights reserved.
 

Doctor Sleep + The Shining
2-Film Collection
Hauerslev.com's Filmanmeldelser

Tilbage til forsiden
Skrevet: Maria HauerslevDato: 27.03.2020
Dan Torrance, der stadig er mærket af det traume, han oplevede som barn på Overlook Hotel, konfronteres med fortidens spøgelser, da han møder Abra, en modig teenager, som desperat har brug for hans hjælp – og ejer en stærk, overnaturlig evne, nemlig ”the shine.”Udlånt af Warner Brothers

Doctor Sleep + The Shining 2-Film Collection

"Doctor Sleep" er instrueret af instrueret af Mike Flanagan med Ewan McGregor i den dominerende hovedrolle udgives på Bluray den 19.03.2020.

I rollerne:

Rebecca Ferguson, Ewan McGregor, Jacob Tremblay m fl.
Instruktioni: Mike Flanagan.

Hvad skete der med Danny Torrance? Efter at blive jaget igennem the Overlook Hotel er Danny (Ewan McGregor) vokset op. Han drukner sig selv i alkohol for at holde sine shining evner på afstand. Han flygter fra sig selv og prøver at finde et fodfæste. Da han en dag stiger af bussen og det er som om alting går i den rigtige retning, indtil han opdager beskeder skrevet på sin væk. Igennem sine shining evner stifter han bekendtskab med den unge pige Abra (Kyleigh Curran) som også besidder kraftige shining evner. Da hun igennem sine evner overværer mordet på en dreng af banden The True Knot bliver hun et mål for denne vampyriske bande der holder sig udødelige ved at spise små børns shining. Danny må nu hjælpe Abra og undgå The True Knots morderiske klør.

Danny er blevet voksen og han er kraftigt påvirket af alkoholen. Efter Hallorans død på the Overlook hotel taler Danny med ham igennem sin shining. Halloran har nemlig lært ham hvordan han skal holde væsnerne fra hotellet på afstand så de ikke kan skade ham, hvilket i sidste ende er det der skal hjælpe ham med at redde Abra. Vi ser Danny forbedre sig i løbet af 8 år hvor han endelig lægger alkoholen på hylden og blive mere i stand til at håndtere hverdagen og han arbejder delvist i et miniatureland i byen og på et hospice, hvor han hjælper syge mennesker med at velkomme deres død, hvilket giver ham tilnavnet Doctor Sleep. Danny har bedre styr på sin shining nu hvor alkoholen ikke længere bliver rørt, hvilket tillader ham at have kontakt med pigen Abra, en pige som har et meget kraftfuld shining. Da hun overværer mordet på en dreng og bliver et mål for The True Knot og deres leder Rosa the Hat (Rebecca Ferguson), beder hun Danny om hjælp. Danny ved hvad The True Knot er, da han har mødt deres typer før på the Overlook hotel. Den endelige kamp mod Rosa the Hat fører dem tilbage til hotellet hvor Danny først blev introduceret til sine eksisterende shining. En mental kamp udvikler sig og alle de vampyriske væsner bliver lukket ud af deres fangeskab i Dannys sind i så farlig en tilstand at selv Danny og Abra ikke er i sikkerhed.


Ewan McGregor spiller en overbevisende rolle som Danny der kæmper med alkoholisme og at holde styr på sin hverdag, og sin shining. Han bliver trukket rundt mellem beslutninger, om hvordan han skal forholde sig til det Halloran kan lærer ham, samt hvordan Danny skal være overfor Abra. En onkel eller mentor? Der er masser af indre konflikt, som i sidste ende bliver løst.

Doctor Sleep bygger på Stepehen Kings bog af samme navn, men fungere også som en efterfølger til Stanley Kubricks The Shining som til tider afviger fra bogen af samme navn. Mike Flanagan, der er fan af både Kubrick og King har derfor sammen smeltet disse to former for medier og bragt Doctor Sleep til live som en velfungerende efterfølger. Som stor tilhænger til Kubricks vision af The Shining kombinerer Flanagan masser af hyldest til Kubrick. Vi ser masser af scener hvor kameraet følger karaktererne ned ad lange gange, flashbacks til the Overlook Hotel, hjerterytmen i musikken der får dig til at sidde i en blanding af spænding og angst, for du ved ikke hvad der venter dig i den kommende scene. I en scene hvor Danny taler med Dr. John er hele kontoret i samme stil med kontoret hvor Jack Torrance er til jobsamtale hos Mr. Ullman i starten af The Shining. I alle scener med lange endeløse veje er der brugt flotte vidvinkler til der giver følelsen at der ikke er hjælp at hente i miles afstand. Der bliver leget med visuelle billeder, der giver et interessant spil i filmens fremgang.

Det der ærgrer mig ved denne flotte visuelle udgave af Doctor Sleep er de flashbacks der kommer fra The Shining. Når vi lever i en tid hvor der er filmteknologi der kan få Robert Di Niro til at se 30-40 år yngre ud er det en skam at se at skuespillerne der skal fremstå som den unge Danny Torrance og hans forældre ikke ligner Jack Nicholson og Shelly Duvall mere. I flashbacksne hvor Jack Torrance jagter Danny igennem hotellet føler jeg ikke den samme angst som jeg ser i The Shining, selvom Henry Thomas der spiller rollen som Jack ligner godt, så er stemmen bare ikke lige så gutteral som når Jack i The Shining jagter sin søn og hustru med en økse.

The True Knot er en slags vampyrisk bande der starter hele filmen. Ved at spise the shine fra folk der har denne gave, kan de holde sig i live i mange år. De jager og bliver tiltrukket af unge med shining evner. Men tiden har ændret sig og der er færre og færre unge med lav shine. En aften når de fodrer på en drengs shine får de færden af Abra når hun gennem sine egne evner overvære denne drengs endeligt. Rosa the Hat opfanger Abras magtfulde shine og de besluter sig for at finde hende, da de med hendes mængde af kan holde sig i live i lang, lang tid. The True Knot er skurken

The Newton Brothers er kendt for deres tidligere arbejde på film so Avengers: Infinity War og Endgame og Netflix gyser serien The Haunting of Hill House, som Mike Flanagan også har instureret. De holder musikken i samme tone som The Shining, hvilket i den grad holder en god forbindelse til dens forgænger, og den ikoniske hjerterytme der holder tempoet, men samtidig gør musikken i Doctor Sleep moderne.

Man får en rigtig flot film for pengene, med gode skuespillere og flotte billeder der fremstår som en fremragende hyldest til både Stanley Kubrick og Stephen King.

Ekstra Materiale:
- From Shining to Sleep: Author Stephen King and director/screenwriter Mike Flanagan look back at the
original novel and classic film to discuss how they took on the sequel
- The Making of Doctor Sleep: A New Vision
- Return to the Overlook

Mike Flanagan nævner at hans mål var at Doctor Sleep visuelt skulle være en hyldest til Kubricks film. Man får også et lille interview mellem flere medvirkende i filmen og i produktionen, hvilket inkludere Stephen King og hans indblanding i filmens produktion.
 
Læs mere her:

The Shining

Hauerslev.com's Filmanmeldelser

Internet link:


 

Konklusion

 


5 DP70 maskiner ud af 6.


Doctor Sleep er samlet set en meget flot film. Der er blevet castet nogle gode kræfter til rollerne, der i den grad løfter filmen, dog falder energien ved Wendy (Alex Esso) og Jack Torrance (Henry Thomas) optræden desværre. Men både Ewan og Kyleigh har et glimrende samarbejde i deres kamp og flugt fra Rosa the Hat spillet af den dygtige Rebecca Ferguson.

Efterfølgerende til den ikoniske The Shining er i den grad en værdig efterfølger i en tid hvor fortsættelser kan være svære at håndtere. Doctor Sleep er klart en anbefaling hvis man nyder Stephen King film, til trods for at filmen i sig selv har nogle afvigelser fra bogen selv, da filmens plot holder vand.
 
 
  
Gå: tilbage - op
Opdateret onsdag, 25 marts 2020 10:27:53