HJEM

JERNBANER
Sporvogne & Busser
Tog i remisen
Gæstebilleder
Udenlandske tog
Lokschuppen
Tog i Tyskland
74 | 81 | 87
EMD/GM Maskiner
Rayton's US Trains

DSB CLASSIC
DanLink
Driftsmateriel
Jernbanemuseet
GM Togmaskiner
Lyntog Litra MA
S-tog & Bybane
Jernbanefærger
Stationer

EN SLAGS NYHEDER
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016 |
2015 | 2014 | 2013 |
• Arkiv: 1990-2012
• Arkiv:
1900-1989

BIBLIOTEK
Havet og Omegn
Interview & artikler
Runabåden "Snarken"
COP15 & the Movies"
refleksivledelse.dk
biografmuseet.dk
in70mm.com
youtube.com
 

Extracts and longer parts of hauerslev.com may only be reprinted with the written permission from the editor.
Copyright © 1800 - 2070. All rights reserved.
 

Hvor blev det gode skib "Snarken" af?
Vintage Danish Runa Yacht - not seen since 1995

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Thomas HauerslevDato: 07.02.2016. Opdateret: søndag, 03 januar 2021 08:47:49
Gaffelriggeren "Snarken" for fulde sejl i Svanemøllehavnen med sejlmærke A95 (Oprindeligt F80).

Er der nogen læsere, der har set denne båd for nylig eller ved hvor den er? Båden var i min far Mogens Hauerslev's (1938 - 2003) eje fra 1962 til 1975. Min far var medlem af Øresunds Sejlklub "FREM" (Indmeldt 28.03.1952) til at begynde med, men flyttede til KAS' sejlklub og derefter til KDY i 1980erne så vidt jeg husker.

Min farfar Carl Johannes Hauerslev var også medlem af FREM's sejlklub, hvilket måske forklarer hvorfor min far var medlem af FREM til at begynde med.

Båden hed "Snarken", havde A95 i sejlet og lå på anden tværmole på midtermolen i Svanemøllehavnen i al' den tid jeg kan huske at min far havde den.

Jeg har ikke set båden siden midt i '70erne, og har googlet den regelmæssigt uden held de seneste mange år. Intet har jeg kunnet finde om dens skæbne. I starten af februar 2016, googler jeg igen  "Snarken" som følge af et Runabådsarrangement i Skovshoved annonceret på Facebook. VUPTI!, om der ikke kommer en historie frem om båden!

Det viser sig at Steen Guttknecht har beskrevet bådens historie i fine detaljer med en liste over ejerne. "Snarken" har haft en omtumlet tilværelse siden 1975, og er vist ikke set siden 1995 hvor den lå i Køge Marina. Steen har efterlyst "Snarken" på flere sejlklubshjemmesider, bl.a. Sundby Sejlforening, Øresunds Sejlklub Frem og en enkelt avis på Sydsjælland, og jeg fik den selv efterlyst på minbaad.dk - dog alt sammen uden videre held - indtil videre.
 
Læs mere her:

"Snarken" fra ''Runa tiden"

Hvor er Runa Bådene?

Runa sættes i vandet 31. maj 2016 i Skovshoved

Runi som legeskib 2. juni 2016, Valby, København

What happened to the Danish Runa Yacht "Snarken" built 1912, and not seen since 1995

På sejltur i 1960erne med det gode skib "Snarken"

Mogens Hauerslev 1938 - 2003

Internet link:

omruna.blogspot.dk

Spartle Træbåd

minbaad.dk

oesf.dk

defaele.dk

sn.dk

1001 - Runa

tv2fyn.dk

Drabanten

 
Bådebygger Mogens Hauerslev i fuld gang med at bygge eller reparere Snarken's cockpit imens den ligge på Frem's bådeplads omkring 1962

Jeg sender straks Steen's historie til mine brødre Henrik og Rasmus, og vi bliver hurtigt enige om, at det kunne være sjovt at se den igen, hvis det var muligt. Imidlertid skal den lige findes først, og det er vist ikke så nemt skriver Steen i en e-mail:

"Snarken" forsvinder ud af historien. En gammel havneassistent i Køge Havn mener (December 2015) at kunne huske båden; og er meget overbevist om at den "blev kørt til ophugning". Intet af dette senest oplyste har kunnet verificeres.
 
 
Bådebygger Mogens Hauerslev - med piben i munden - i fuld gang med at montere stag og tovværk på masten på FREM's bådeplads.

Der er en spændende historie bag Steen's research, idet han kender ejeren, der solgte den til min far i 1962.

Der er kun bygget omkring ti Runabåde og de blev næsten alle bygget på Nielsen's Værft i Skovshoved. "Snarken" blev bygget i Kastrup, og afveg en anelse i design fra de andre Runa både. Runabådene er tegnet af Gerhard Peter Rønne (06.03.1879 - 12.05.1955) (Snedker og arkitekt) og og Knud Degn, Civilingeniør (1880-1965). Fem af de ti både sejler den dag idag. Af de øvrige fem, findes de to af dem stadig, men de kan ikke sejle. Den første Runabåd "Runa" (fra 1910), og Danmarks ældste sejlførende båd, tilhører Danmarks Museum for Lystsejllads i Svendborg, og er hjemmehørende i Skovshoved, hvor den blev bygget. To af bådene er restaureret af franskmanden Yves Carcelle og hører hjemme i Middelhavet.

Hvor er Runa Bådene?

Send gerne annekdoter og rygter om dens skæbne til mig på mr_in70mm@hotmail.com
.
 
 
Bente Hauerslev poserer stolt på nyerhvervelsen i 1962. Få øjeblikke senere skal båden i vandet. I baggrunden til venstre ses Østre Gasværk's jernbane, og i midten ses DSB's kommandopost Helgoland.

Snarken er en Kutter, bygget i 1912 af Bådebygger Svend Svendsen i Kastrup. Det er en Runa båd, som min far ombyggede, så den kunne rumme en familie på 2 voksne og 3 børn.

Mogens Hauerslev var uddannet bådebygger. Han bestod Svendeprøven 07.08.1957 hos Danske Studenters Roklubs Bådeværft, hvor han stod i lære i perioden 20.11.1952 - 19.09.1957. Efterfølgende aftjente han sin værnepligt hos Burmeister & Wain's skibsværft på deres tegnestue. Fra 01.02.1965 - 31.10.1994 (29 år 9 måneder) var han ansat i Søværnets Materielkommando på Holmen i København.

Bente Hauerslev fortæller, at de købte båden før de blev gift den 18. august 1962. "Snarken" blev solgt i 1977, da mine forældre blev skilt. Snarken var særdeles velholdt dengang og malet i samme chremegule farve som kongeskibet Dannebrog - hvilket var ret sjovt når vi en gang i mellem sejlede ind i Københavns Havn og kippede med flaget. Så kunne vi se en matros løbe ned til bagdækket og hilse med Dannebrog.
 
 
Mogens Hauerslev og Snarken på vej i vandet på slæbestedet ved siden af FREM's blå klubhus.

Jeg har ikke set båden siden midt i 1970erne, men er meget interesseret I at se den igen hvis nogen ved hvor den er. Hele min tidlige barndom med mine to brødre, mor og far er foregået i den båd.

Mine brødre har set den i Helsingør, og muligvis i Rudkøbing med blåt skrog og eventuelt i Svendborg medio '90erne siger de. Det forlyder, at den blev misligholdt.

Rasmus husker:
Snarken blev jo misbrugt og ødelagt, vi så den i Helsingør for mange år tilbage.
 
 
"Snarken" på FREM's bådeplads. Bemærk Svanemølleværkets to kulkraner i baggrunden.

"Snarken" var ikke nogen stor båd til en familie på fem personer.

Henrik husker: Jeg kan huske at jeg var om bord på vores for nogle år tilbage, og jeg var rystet over så lille den var. Det er mindst 20 år siden Astrid og jeg så den i Helsingør. Fribord var malet blåt, og al’ træværk på ruftag var malet over, så man ikke kunne se træværket på kahytten længere. Den var i en meget sørgelig forfatning, fortæller han. Astrid husker at den ene lanterne manglede, og blyet til at trimme den var taget ud, "fordi den pågældende ejer troede, at det var en racerbåd han havde købt. Når blyet er udtaget, blev den ustabil" – kan min reservemor huske.
 
 
Kaptajn Hauerslev om bord på "Snarken" på sit elskede Øresund.

"Snarken" havde oprindeligt ikke nogen indbygget motor, men i stedet hang der en lille Seagull påhængsmotor på agterstævnen. Senere fik "Snarken" en 12 hestes diesel motor installeret.

Jeg huske min barndom i den båd som varme somre med solskin, bølger og blåt havvand. Iskager, leg og liv i Øresundlystbådehavne Snekkersten, Vedbæk, Humlebæk, Tårbæk og Sletten. Sletten var spændende fordi de på et tidspunkt havde hovercraft forbindelse til Hven, og Snekkersten havde færgen til Helsinborg. Som jeg erindrer det, foregik sommerferierne i Øresunds havne.

Min far pendlede ind til Holmen, og så gik dagene ellers i båden med mine brødre og mor. Legepladsen var havnen med spand på hovet, redningsvest, korte bukser, firskenet og hundestejler. Der var altid lidt fugtigt i båden, så dyner og soveposer blev altid luftet hen over bummen. Alting lugtede af saltvand og træværk. Vi skulle altid vaske dæk med ferskvand, og vi måtte ikke bruge havvand, for det plettede.
 
 
Den yndige gast, Bente Hauerslev på kun 24 somre nyder Øresunds blå bølger fornuftigt klædt på i tidens mode. Bemærk lærredssejl på Snarken og redningskrans på ruftaget.

Min far havde forchromede dimser overalt på båden, og alt træværk var fint lakeret med robust skibslak. Om vinteren stod den på KAS's bådeplads imens min far gik og sleb på den. En værre omgang snavs, og sod fra Svanemølleværket dryssede altid ned over alle bådene i havnen.

Som jeg husker det, var han ALTID på bådpladsen. En gang imellem cyklede vi sammen helt fra Søborg til Svanemøllen inden vi flyttede til Nyboder, hvor jeg startede i skole i august 1970.
 
 
Omkring 1970, hele den store famillie på Øresund, med drengene Rasmus, Henrik og Thomas (med fødderne i vandet)

Blandt de lange ture kan jeg huske at vi har sejlet til Svendborg og Ærøskøbing. En anden lang tur gik til Ballen på Samsø, hvor Søren's Tivoli var en stor opelevelse.

Andre lange ture gik til Vordingborg igennem Bøgestrømmen, og til Rødvig, hvor en kat sked i min sovepose. Så var min tid som dæksmatros definitivt overstået.

Send gerne annekdoter og rygter om dens skæbne til mig på mr_in70mm@hotmail.com
.
 
 
  
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 03 januar 2021 08:47:49