HJEM

JERNBANER
Sporvogne & Busser
Tog i remisen
Gæstebilleder
Udenlandske tog
Lokschuppen
Tog i Tyskland
74 | 81 | 87
EMD/GM Maskiner
Rayton's US Trains

DSB CLASSIC
DanLink
Driftsmateriel
Jernbanemuseet
GM Togmaskiner
Lyntog Litra MA
S-tog & Bybane
Jernbanefærger
Stationer

EN SLAGS NYHEDER
• 2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
1980-89 | 1990-12

BIBLIOTEK
Havet og Omegn
Interview & artikler
Runabåden "Snarken"
COP15 & the Movies"
refleksivledelse.dk
biografmuseet.dk
in70mm.com
youtube.com
 

Extracts and longer parts of hauerslev.com may only be reprinted with the written permission from the editor.
Copyright © 1800 - 2070. All rights reserved.
 

Tur / retur til Nördlingen i Bayern

Tilbage til forsiden
Skrevet og fotograferet af: Thomas Hauerslev Dato: 24.07.2023
De Kongelige Bayerske Jernbaner. Museumstog til Gunzenhausen og retur på 2. klasse.

I 2015 aftalte min svoger og jeg, at tage på en lang togtur til Tyskland og opleve ”Märklin Days” i Göppingen nær Stuttgart. Senere fulgte lignende ture til DB’s Museum i Koblenz og Halle, en tur til SJ’s museum i Gävle, og i efteråret 2022 et besøg i Wuppertal for at se ”svævebanen”. Rejseformatet er altid det samme. Hvor langt kan vi nå, når vi tager afsted fredag morgen fra København’s Hovedbanegård med det første tog til Hamburg, og skal være hjemme igen søndag aften? Efter tre år med Coronabegrænsninger kan man igen rejse med tog i Tyskland uden mundbind. Lad os så komme afsted!

• Gå til Galleri Jernbanefest i Nördlingen 2023

Under mottoet ”2nd Railway Festival Nördlingen” havde Bavarian Railway Museum inviteret til flere dages ”dampfest” med MEGET store damplokomotiver. Det lød lovende, så det måtte vi prøve. Den 19., 20. og 21. maj 2023 gik turen derfor til Nördlingen, der ligger i Bayern. Turen gik via Hamborg med DSB’s bedagede IC3 tog og dernæst en moderne ICE4 til Donauwörth via Berlin og Nürnberg. Det sidste stykke foregik med et spritnyt elektrisk Siemens 3-vognstog med regionalbanen til Nördlingen.

En lang tur på næsten 15 timer, fra kl. 6 om morgen til kl. 20:40. Alle tog kørte til tiden hele vejen. Sådan skal det være! Hjemturen om søndagen kørte næsten lige så godt, indtil vi strandede på Flensburg hovedbanegård sammen med 2-300 andre passagerer uden realistisk mulighed for at komme videre. En bemærkning herom i slutningen af historien.
 
Læs mere her:

• Gå til Galleri Jernbanefest i Nördlingen 2023

Hauerslev's Nyheder om Dit og Dat

Interview og Artikler

Sommerfest hos Deutsche Bahn’s Museum i Halle (Saale)

Sommerfest im Museum der Deutschen Bahn in Halle (Saale)

Med Toget fra Fra Husum til Koblenz: Großes Sommerfest „Von der Bundesbahn zur DB Bahn AG – 1949 bis heute“
 

Bavarian Railway Museum

 
Bavarian Railway Museum i Nördlingen er et levende museum med en remise med 15 porte, en 20 m drejeskive, værkstedsremise med to spor og arbejdsgrav, vandkran, kulkran og meget mere. Museet startede i 1985, og har opbygget en imponerende samling af lokomotiver og vogne. På deres hjemmeside kan man se samlingen. Der er museumsbutik med DVD, iskager, postkort, magasiner, skilte, kasketter, motivkopper, puslespil mv. Åbningstiden er 9-17, og på deres side kan man se hvilke dage der er åbent for besøg. Adgang for gående foregår via en gangbro fra stationen.

Lokomotiver og vogne er oprangeret i remisen og udendørs på stationen’s lange spor. Desuden er der en stor samling maskiner og vogne oprangeret på et areal ved stationen, der tidligere har tjent som vognladningstation med læsserampe og det hele. De fleste enheder i ”mint condition”, bl.a. røde skinnebusser, flere grønne 151, V100, E63, E113, E94 mfl. Mange (de fleste antageligvis) er omlitreret fra DB til ”BB” = BayernBahn GmbH.

Et stort antal museumsgenstande er oprangeret på 2-3 spor østpå i retning væk fra museet. Mange af genstandene er rustne, og ser ikke umiddelbart ud til nogensinde at komme til at køre igen. Skrot er et pænt ord, men ikke desto mindre fascinerede at se på. Der er ikke adgang til det hele, og meget er dækket af blade og græs.
 

 

Museumskørsel og Lokomotivparade

 
Vores første aften i Nördlingen foregik på ”Blaue Glocke”, et lokalt familiedrevet Gasthaus, med en schnitzel og et lokalt brygget glas øl. Næste morgen blev vi vækket af kirkeklokkerne kl. 5:30. Vi have udsigt til en god dag med temperaturer mellem 16 og 22 grader, let skyet og ingen regn. Morgenmad på hotellet kl. 7, og derefter praktisk påklædning, og rigeligt med solbeskyttelse f30 og kasket. Vi var klar! Allerede foran hotellet lugtede der af damp og kul. Hvis det ikke var fordi museet lå på den anden side af banen, ville vi allerede have være helt ternet i hovedet af at glo igennem hegnet.

Adgangsbillet købte vi ved den gl. læsserampe hvor to museumsfrivillige havde det noget utaknemmelige job at sælge billetter under åben himmel dagen lang. 15 EUR pr næse, og vi fik vores festival pas på armen.

Museet har deres egen ca. 40 km lange strækning at køre på imellem Nördlingen og Gunzenhausen, og i dag var det en flot grønmalet Bavarian S 3/6 3673 med nummer 18 478, der kørte turen. På krogen var det grønne 4-akslede personvogne, med røde plyssæder, beige paneler, gummivulst og røde døre. Vi valgte dagens første tur kl. 10:20. Billetter af 30 EUR pr næse, købte vi på perronen af to til lejligheden uniformsklædte togfører og togbetjent. En times kørsel i det smukkest tænkelige landskab med grønne og gule marker med græs og raps på hver side af skinnerne. Langs ruten stod adskillige entusiaster og fotograferede. Undervejs kom personalet og bad om at se ”FARHKARTEN”!
 
 
Type 50 kørte i Danmark i nogle år som Litra N. En imponerende maskine hvor størrelse og udtryk er ærefrygtindgydende.

Familier med børn, unge og gamle var med toget. Vinduerne kunne rulles ned, og ned langs togstammen hang entusiasterne ud af vinduerne med kameraerne. Vind, damp, kulstøv og vand blæste i ansigtet. Efter en time var vi fremme Gunzenhausen, og maskinen løb om til den anden ende af toget for at køre tilbage. Skuet blev fulgt på perronen. Vi var retur kl. 12:50, og så var det tid til selve museumsfesten. PERFEKTO!

På remiseområdet blev vi mødt af en sky af røg og damp fra de mange opfyrede damplokomotiver – grænsende til det kvælende. Jeg vil anslå, at der har været imellem 10 og 15 lokomotiver under damp denne dag. Inklusiv dem, der var på besøg fra München og Fürth/Nürnberg. Heraf var der mange store togmaskiner som f.eks. typerne 01, 41, 44, 50, og 52. Type 50 kørte i Danmark i nogle år som Litra N. En imponerende maskine hvor størrelse og udtryk er ærefrygtindgydende. Det er sjældent at man kan se så mange store maskiner på den samme dag, fik jeg at vide af en anden gæst. Desuden havde museet også en del ”døde” maskiner af disse typer, der blev vist frem på skiven. Det karakteristiske er sorte maskiner med røde hjul, ”undervogn” og gangtøj. Det ser bare FEDT ud!

Efter vores museumskørsel var det tid til frokost. I remisen var der indrettet orange borde og bænke til gæsterne. Vi købte billetter til dagens kulinariske højdepunkt (troede vi); kartoffelsalat og brockwürst samt en fadøl. Maden var beskeden i kvalitet - grænsende til det ringe -, men man er ikke så kræsen sådan en dag. Den kolde øl var naturligvis god. Røg fra grillen blæste ind i remisen, og det var ikke så smart – især ikke for de frivillige, der skulle stå i røgen hele dagen. Det var ironisk at se ”No Smoking” skilte på træsøjlerne. Udendørs opdagede vi en pop-up ”Biergarten” i de fri, hvor vi senere holdt en pause. Begge steder kunne man kun betale kontant. Det er sgu for bøvlet, at man ikke kan bruge kreditkort til sådan et arrangement.
 
 
Ved drejeskiven var der aktivitet dagen lang. Rigtigt mange maskiner blev hevet frem og roteret imens de mange gæster tog billeder. Der var igen mange familier med små børn, og mange gæster med gråt hår. Der var ikke mange unge mennesker at se, bortset fra dem, der betjente maskinerne. Ved kul- og vandkranen var der også aktivitet, hvor publikum kunne følge med. Noget af personalet bar autentiske jernbaneuniformer, der understregede festlighederne. Museet holdt også rundvisninger udført af en sagkyndige medarbejder - naturligvis iført officiel jernbanekasket.

Efter en dag hvor man har trådt rundt i ujævnt terræn, skærver og skinner bliver man træt i benene. Man kunne ønske sig en bænk eller to ved skiven, men i stedet satte vi os på nogle gamle betonfundamenter og blot indsnusede atmosfæren og det flotte sceneri. Puffer ved puffer stod de store maskiner i en let bue ved siden af hinanden i eftermiddagssolen. Ved lukketid tyndede det ud blandt gæsterne, men mange blev lidt endnu for at nyde de store maskiner, der var linet op ud for hver remiseport.

Efter aftensmaden på en af byens førende (og travle) restauranter vendte vi tilbage til et sidste kik. På det tidspunkt var den grønne Bavarian S 3/6 vendt tilbage til drejeskiven og på vej på plads blandt 38 og 52 og alle de andre togmaskiner. Det var tid til det store paradebillede. Roen var faldt over museet, og den sidste maskine var kørt i hus.
 
 

”Vi vil så gerne have, at du bliver lidt længere”

 
Togskift på Hamborg hovedbanegård. 750.000 passagerer hver dag. Når man ser IC3 toget i Hamborg, føler man sig næsten hjemme. Men vi blev klogere.

Billetten købte jeg på bahn.de ultimo februar, men ganske kort tid efter blev oprangeringen lavet om. IC vognene DSB har lejet, ville alligevel ikke blive godkendt til kørsel inden vores tur. Jeg bookede nye pladser i IC3 toget i stedet. Kort tid efter var der igen ændringer på Østfyn med en såkaldt ”togbus” imellem Odense og Nyborg på vores hjemtur. OK, det er i hvert fald til at leve med.

Turen hjem gik planmæssigt. DB kørte til tiden. Præcision som ”da mor var dreng!” Alt kørte planmæssigt lige indtil afgang fra Hamburg med to IC3 sæt i spor 6 kl. 16:54. Angiveligt pga. defekte toiletter blev alle passagerer gennet ud igen. DB anbefalede at vi søgte over i et 4-vogns NAH.SH dobbeltdækkersæt der kørte til Flensborg fra spor 11 kl. 17:43. Omtrent 2-300 passagerer skulle finde pladser blandt de andre lokale rejsende, og det betød, at dette regionaltog var PROPPET. Kunderne sad overalt, på trapper, gulvet og i bagagesektioner.

Undervejs var der ikke noget information om hvordan DSB havde forestillet sig videretransport fra Flensborg, bortset fra hvad man kunne læse på bahn.de – et enkelt IC tog til Fredericia en time efter vores ankomst! Jeg ringede til DSB Kundeservice umiddelbart efter afgang og underrettede butikken om, at om to timer ville der stå et betydeligt antal passagerer i Flensburg og mangle videre transport nordpå. Hvis ikke DB allerede havde kontaktet DSB, var dette chancen for at være proaktive og sikre kunderne hvad de har betalt for.
 
 
2-300 passagerer strandet på Flensborg station uden udsigt til viderebefordring. Næste tog er aflyst og erstattet af 1 (en) bus, og det ved passagererne ikke.

For at gøre en lang historie kort, så skete der intet. 2-300 passagerer med rygsække, kufferter og barnevogne strandede i Flensborg. Den ene bus, der dukkede op kl. ca. 21, erstattede kun IC afgangen kl. 20:48 til Fredericia, der i mellemtiden var blevet aflyst. Bussen havde således ikke plads til alle de strandede passagerer. Passagererne måtte selv finde ud af at arrangere transport. DSB = ”Dårlig Service Beklager”, var der nogle, der jokede på perronen.

I vores tilfælde kom vi med førnævnte bus til Tinglev hvor vi kl. 22:10 stod på ICL fra Sønderborg til Odense. Togbus til Nyborg og hjem med IC 70432 kl. 01:32. Vi landede på Hovedbanegården kl. 02:55 – fem timer senere end oprindeligt planlagt. 10 timers jernbanetransport fra Hamburg og hjem er ikke rigtigt ”Warpspeed”, men med tre tog og to togbusser lykkedes det. Man får da noget for pengene. Det er næsten ligesom Fakta reklamerne ”Vi vil så gerne have, at du bliver lidt længere”.

I øvrigt kørte de to defekte IC3 sæt tomme fra Hamburg til Padborg kunne vi læse på bahn.de!

Den bizarre oplevelse med DB/DSB tog heldigvis ikke begejstringen fra os. Sammenlagt var det en god oplevelse at overvære ”2nd Railway Festival Nördlingen”, og at være til ”dampfest” med de gigantiske maskiner. Bavarian Railway Museum var et spændende sted, med museumstog lige uden for døren og en stor udstilling af historiske lokomotiver og vogne. Nördlingen og museet kan anbefales hvis man er på de kanter.
 
 
  
  

• Gå til Tur / retur til Nördlingen i Bayern
• Gå til galleri
Jernbanefest i Nördlingen 2023
 
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 24 juli 2023 12:29:29